Nederlandse ontwikkelaars en ontwerpers naar Spanje voor zelfredzaam vastgoed

Acht jonge Nederlandse ontwikkelaars en ontwerpers zijn geselecteerd voor deelname aan de internationale Olifantenkooi-workshop. De Olifantenkooi is een netwerk van jonge professionals in de bouwwereld. In deze Jaula  de los Elefantes onderzoeken zij samen met Spaanse collega’s nieuwe mogelijkheden voor de aanpak van leegstaand vastgoed. De Nederlandse ploeg wordt geleid door Don Murphy (VMX Architects), Leo Versteijlen (SITE urban development) en Carolien Ligtenberg (Bureau Zwirt).

In Nederland worden nieuwe benaderingen gezocht voor de positie en de mogelijkheden van leegstaand vastgoed en retail in de stad via experimenten met alternatieve financieringsmodellen en andere organisatievormen. Het gaat hierbij om binnen het bestaande systeem naar alternatieven te zoeken. In Spanje worden de oplossingen juist buiten de bekende systemen gezocht, vanuit mogelijkheden voor zelfvoorziening en duurzaamheid van gebouw en stad. Daarom namen Architectuur Lokaal en IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) het initiatief tot een internationale workshop waarbij Spaanse en Nederlandse ontwikkelingsmodellen worden ingezet voor de verrijking van de eigen praktijk.
Voor de Jaula de los Elefantes brengen de deelnemers allen een case in, waar ze in hun huidige praktijk aan werken. Aan het einde van de workshop presenteren zij hun cases en de inzichten die ze in de workshop hebben opgedaan. De resultaten worden gepubliceerd in december 2013.

Deelnemers
De Nederlandse ontwerpers die meegaan zijn: Wouter Valkenier (Studio Valkenier), Barbara Asselbergs (Designarbeid), Sander Hazevoet (Vitibuck architecten) en Simon de Jong (Spacefirm); de ontwikkelaars zijn Elies Koot (Volker Wessel), Sander Breider (Smitshoek Melles & Partners), Michiel van Bakkum (Royal Haskoning) en Daniel de Witte (adviesbureau DWA). De cases lopen uiteen van community-projecten tot gebiedsontwikkeling. De Spaanse deelnemers worden op dit moment geselecteerd door IAAC en worden binnenkort bekend gemaakt.

Deze Olifantenkooi wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
SFCI logo